VAD ÄR PROBIOTIKA?
Probiotika är levande bakterier – också kallade levande mikroorganismer – som bland annat kan hjälpa till att balansera tarmfloran. Samlingsnamnet för mikroorganismer, som när de bryter ned socker och därmed bildar mjölksyra, är mjölksyrabakterier. Probiotika är i sin tur samlingsnamnet för levande bakterier som har uppvisat hälsoeffekter i kliniska studier. Alltså – för att mjölksyrabakterier ska få definieras som probiotika så måste de vara “levande mikroorganismer som, när de administreras i adekvata mängder, ger en gynnsam hälsoeffekt.” (WHO)
OLIKA STAMMAR
Det finns olika sorters stammar av mjölksyrabakterier. En särskild stam kan ha vissa egenskaper, medan en annan exempelvis bidrar till ökad mångfald i bakteriesammansättningen.
VARFÖR PROBIOTIKA?
Hela 70-75 procent av vårt immunsystem styrs från vår mage och tarm – och hälften av de celler som har med immunsystemet att göra finns i våra tarmar. Vår tarmflora spelar också en central roll när det kommer till att vi människor ska kunna ta upp viktiga näringsämnen, bilda vitaminer och skapa en naturlig skyddsbarriär.
I vår tarm finns en naturlig uppsättning av flera biljoner bakterier, och alla människor har en unik sammansättning bakterier i tarmen som ser till att upprätthålla vårt välmående. Men – om denna mikrobiologiska flora i mage och tarm störs, kan de naturliga bakterierna behöva hjälp på traven.
VAR FINNS LEVANDE OCH GODA BAKTERIER?
Levande och goda bakterier finns naturligt i vissa livsmedel – antingen som ett resultat av tillagningsprocesser eller genom att probiotiska stammar är tillsatta i livsmedlet. Livsmedel som naturligt innehåller levande och nyttiga bakterier har genomgått en fermenteringsprocess. En sådan process innebär en mjölksyrajäsning som gör att pH-värdet i livsmedlet sänks, vilket i sin tur leder till att bakterier som förstör maten inte trivs. En fermenteringsprocess leder alltså till att livsmedlet innehåller många stammar av levande och nyttiga bakterier.
Exempel på livsmedel som genomgått fermentering är yoghurt, fil, kefir, syrade morötter, miso och kimchi. Dock gäller inte detta om produkterna är pastöriserade – alltså att de har värmebehandlats. Om produkterna tillagas vid en värme över ca 45 grader så dör bakterierna.
Levande bakterier finns även som kosttillskott, bland annat i kapselform, och bidrar till att personer kan få i sig en stor mängd bakterier på en och samma gång.